Estate Media –

Nyheder – Danmark

Foto: Patrice Audet/Pixabay.

Når tech-ulven alligevel ikke kommer

Det skulle være så godt, men så det faktisk skidt. Vurderingsgate er en offentlig møgsag, som skaber metaltræthed. Men den må ikke ignoreres. Læs, hvorfor i denne blog

Kamilla Sevel

fredag 4. december 2020 12:33

Man forstår det godt. I 7 år er ejendomsvurderingerne blevet skubbet ud i fremtiden. Ulven kommer, ulven kommer er der blevet råbt mange gange, og pristilpasninger, køb og salg er sat i gang på basis af forventninger til, at lige om lidt kommer der nye vurderinger med stigninger eller fald til følge.

Det hele handler om noget, som stort set alle kan blive enige om, nemlig at digitalisering er en god ting. Og hvis man ikke er enig, er man selvudråbt dinosaur, sølvpapirshat eller bare almindelig halvdum. Hvem har lyst til at stille sig op på ølkassen og sige, at man ikke vil følge med udviklingen?

PropTech og ConTech, Property Technology og Construction Technology gøres helt fortjent til løsningen på rigtig mange ting, så langt henad vejen bør selvopfattelsen være, at man ikke kan undervurdere de teknologiske landvindinger, der kan gøres produktionsmæssigt og datamæssigt.

Når vi så kommer til implementering af nye ejendomsvurderinger, så er det bare, at man kommer i tvivl. Vi er suverænt dygtige til at agere digitalt med det offentlige i Danmark, men vejen dertil er belagt med adskillige bump. Og når det kommer til ejendomsvurderinger, så er der her et offentligt IT-projekt, der tangerer en skandale, og som er endnu et bevis på, at vi tydeligvis ikke altid har kompetencer i det danske offentlige system til at håndtere store IT-investeringer (tænk bare på Sundhedsplatformen, Amanda, Efi etc. etc.) . Det kan man kun have stor forståelse for. Det går også ofte galt i det private, men der hører man bare mindre om det.

Så hvornår skal man stoppe op og sige “nok er nok”.

I denne uge udkom Estate Magasin med en artikel om at skrotte dele af digitaliseringen og simpelthen vurdere alle boligejendomme i Danmark manuelt. Det er så lavpraktisk og simpelt, så det måske virker absurd. Det giver da heller ikke rigtig nogen mening, når man kan digitalisere noget og automatisk opdatere priser og reguleringer. Problemet er bare, at det kan man jo så tydeligvis ikke. Ganske vist ser systemet nu ud til måske at kunne lanceres i de kommende år. Men for det første har vi jo hørt det før, og for det andet er der nu et lovforslag i høring, der piller erhvervsejendommene ud, fordi de er for svære at inkludere.

Alt det kan man læse i analysen i Estate Magasin lige her. Men det jeg synes er så trist er, at der sker desværre det, at vi vender det døve øre til. Ejendomdanmark og nogle enkelte ildsjæle forarges fortsat, men for de allerfleste af os er det så store beløb og så himmelråbende frustrerende, at vores skattepenge bliver spildt, at vi simpelthen ikke orker at forholde os til det.

Den metaltræthed er farlig. Vi er helt afhængige af i Danmark, at det helt store flertal af os betaler vores skat med glæde. Derfor skal der også tages vare på de mange milliarder kr. Den dag vi føler, at vi knokler hårdt for at tjene til noget, der bliver tabt på gulvet, så mister man hele den tillidsmodel, vi har opbygget vores samfund på og skatteindbetalinger på.

Derfor bliver vi nødt til at holde dampen oppe. Men kritikken skal også tages alvorligt. Den er reel. Det er vigtigt at kunne forarges over offentlige skandaler, og det er vigtigt, at man som offentlig ansvarlig styrelse, kommune eller ministerium bliver ved med at forholde sig ydmygt til budgetoverskridelser og forsinkelser. Alt andet underminerer vores samfundsmodel.

Læs også:

Kommentarer

Seneste nyt

Lars Blaaberg tilstår i bestikkelsessag

Redaktørens blog, Breaking, Pluss, Jura / torsdag 10. december 2020

Leif Djurhuus skifter til Klar Advokater og bliver partner: En fantastisk mulighed

Pluss, Advokatbranchen, Virksomheder og mennesker / onsdag 9. december 2020

ATP’s investering i Danske Shoppingcentre har givet lille afkast

Redaktørens blog, Corona, Investering, Retail / torsdag 10. december 2020

Pensam køber københavnske ejendomme for knap 600 millioner kr.

Pluss, Investering, København, Transaktioner / onsdag 9. december 2020

Corona og tabt retssag gør ondt på Agat

Corona, Regnskab og resultater, Investering, Retail / torsdag 10. december 2020

Banedanmarks nye hovedsæde skifter hænder i trecifret millionhandel

Pluss, Investering, Kontor, Transaktioner / onsdag 9. december 2020

Kommende konferencer

Tirsdag den 26. januar kl. 10:00

WEBINAR Joint venture og strategiske partnerskaber

– fælles udvikling af ejendomme og værdier

Tirsdag den 2. marts kl. 09:00

Erhvervs- og boligmarkedet i Køge 2021

- fra købstad til knudepunktEstate Podcast

Seneste nyheder